Na een lang traject van besluitvorming, van voorbereidingen en van uitvoering naderen we eindelijk het moment waarop de transformatie van de Brugkerk afgerond wordt. Wij kunnen ons voorstellen dat u ondertussen reuze benieuwd bent naar hoe het is geworden. De eerste dienst is op 16 juni en op het moment van schrijven van dit stukje moet er best nog veel gebeuren. De planning wordt echter strak gevolgd en op enkele puntjes na zal het 16 juni klaar zijn. Die laatste puntjes staan het gebruik overigens niet in de weg. Een ander verhaal is de tweede fase, maar daarover straks meer.
In een eerdere update is al aangegeven dat het gebruik van de moderne apparatuur op het gebied van beeld en geluid het nodige zal vragen van de vrijwilligers die het gaan bedienen. Voorafgaand aan de eerste dienst zullen deze dan ook geïnstrueerd worden door de firma Schaapsound. Tevens zullen de kosters de nodige uitleg krijgen. Er zullen handleidingen opgesteld worden om op terug te kunnen vallen.
Voorafgaand aan de eerste dienst zal het orgel gestemd worden. Het orgel is ingepakt geweest tijdens de werkzaamheden, maar het is toch wel spannend of alles weer klinkt zoals het was, of moet zijn. Het aanzicht van het orgel is flink op de schop gegaan en de frontpijpen zijn er uit geweest. Bij de zitplaats van de organist is het veel ruimer geworden en daar zijn ook meerdere verbeteringen aangebracht.
Op de kolombanken en de herenbanken na, zijn alle houten banken verwijderd en worden de zitplaatsen ingevuld door stoelen. Dit kennen we vanuit de Ontmoetingskerk en het maakt de indeling meer flexibel. Er bestaat geen stoel die voor iedereen ideaal is, maar we hopen dat u er comfortabel op zult zitten.
Al in een vroeg stadium was bekend dat er onvoldoende financiën waren om het plan van de architect in zijn geheel uit te voeren en dat we ons moesten beperken tot fase 1 (de kerkzaal, het westwerk rond de toren en het podium). Toen fase 1 de voltooiing naderde, en we een beter beeld kregen van de uitgaven, kon een afgeslankt plan voor de Noordkapel opgesteld worden met daarin sanitaire ruimten, een tochtportaal, een garderobe en een keuken. Hiermee worden de mogelijkheden voor eigen gebruik en verhuur aanzienlijk verhoogd. Er kan nog geen planning voor de afronding van fase 2 gegeven worden, maar dat zal na de vakantie worden. Een blikvanger in de Noordkapel is de grafzerk van het geslacht van Poelgeest welke horizontaal in de vloer bij de buitendeur lag en nu verticaal tegen een muur staat. De afmetingen zijn gigantisch en de zerk weegt meer dan 8.000 kg. Het optillen en verplaatsen was zorgvuldig voorbereid en alles is zonder problemen verlopen. De zerk is opgetild met twee op maat gemaakte zuignappen en een kraan die buiten stond, dus met de mast/giek door het kleine deurtje in de Noordkapel. Het denkwerk, het staalwerk en het hijswerk zijn door de lokale bedrijven, Smederij Van Rijn en Transportbedrijf Rademaker, uitgevoerd. Net als bij fase 1 is er veel voorbereidend werk gedaan door vrijwilligers en dat heeft wederom veel geld bespaard. We kunnen stellen dat zonder vrijwilligers er onvoldoende middelen zouden zijn geweest om fase 2 op te pakken.
Niet alleen in de kerk, maar ook daarbuiten wordt er werk verricht. De firma Bijleveld heeft het nodige graafwerk en straatwerk uitgevoerd, zoals voor de riolering van de toiletten in het Westwerk. De ingang van de Noordkapel wordt verlaagd, waardoor de buitentrap vervalt en er alleen nog een helling over blijft. Ook dat gaat de firma Bijleveld uitvoeren.
Vragen kunt u stellen aan iemand van het kernteam.
Met vriendelijke groet
namens het kernteam,
Jan Dirk Reijneveld
Geplaatst: 12 juni 2024