Home » Blog » Nieuws » Berichten van het pastores-team – augustus 2024

Berichten van het pastores-team – augustus 2024

Geplaatst in: Nieuws

Komkommertijd?

 

In voorgaande jaren was een deel van de zomer vaak ‘komkommertijd’: een tijd zonder kommer, zonder spraakmakende nieuwsberichten.

Maar in deze zomer blijven er schokkende berichten komen uit Oekraïne, Israël, Gaza, Soedan en elders. Wat ons betreft kan er niet snel genoeg weer een echte komkommertijd, tijd van vrede aanbreken…

Ook in onze kerkelijke gemeente is er in deze zomer niet echt rust. Verschillende vrijwilligers zijn nog druk in de weer met klussen en klusjes in en rond de Brugkerk. Na de verbouwing is het nog even zoeken naar de juiste afstelling van geluid, beeld, belichting en de goede opstelling van stoelen en andere zaken in de kerk. En ook voor de kerkenraad is er van alles te regelen i.v.m. het waarschijnlijke vertrek van een predikant…

 

Op de zondagen

In de zomerperiode gaat verschillende keren een gastvoorganger voor in de Brugkerk. In de vieringen waarin ondergetekenden voorgaan, verbinden wij steeds woorden uit de Bijbel met alles wat te zien en beleven is in de Brugkerk.

· Het liturgische centrum van de Brugkerk is opgebouwd uit drie delen:

  1. De lessenaar met de Bijbel en daarbovenuit de preekstoel staan voor het Woord.
  2. De tafel is de plek waar het brood en de wijn van Christus’ liefde worden uitgedeeld.
  3. Het water in het doopvont staat voor het nieuwe begin waartoe God ons heeft bestemd.

· Op zondag 11 augustus vieren we de Maaltijd van de Heer. En we zullen zien hoe Woord, Maaltijd en Doop zich verhouden.

· Op zondag 25 augustus gaat het over muziek in de kerk. Daarbij komen uiteraard het oude orgel en de nieuwe vleugel ter sprake. Maar ook het zingen van de gemeente en nog meer.

· Op zondag 1 september mag Teun Wouter Sjoerd gedoopt worden: zoon van Tijs en Jorieke van der Hoorn-Boer en broertje van Daan en Emma. We staan dan letterlijk en figuurlijk stil rondom ons kleurige doopvont. Wat is de betekenis van de kleuren in de doopschaal.

· En op zondag 8 september gaat het opnieuw over kleur in de kerk. En nu speciaal over de vier gekleurde kanselkleden die zijn meegekomen uit de Ontmoetingskerk. Die kleden wijzen ons de weg door het evangelie. Maar hoe ook alweer?

· Het weekend van 14 en 15 september zal geheel in het teken staan van de officiële heropening van de Brugkerk. Op zaterdag 14 september, Open Monumentendag, zal de Brugkerk de hele dag open zijn en is er een programma verzorgd door de Stichting Vrienden van de Brugkerk: zie mededeling elders. In de dienst van zondag 15 september zal burgemeester Liesbeth Spies de Brugkerk officieel heropenen. Het thema van de dienst wordt: ‘Als nieuw’. We hopen natuurlijk dat velen van u er dan zullen zijn! En we nodigen alle echte zangers onder u uit om die zondag een feestelijk koor te vormen. Zie de oproep hieronder…

 

Oproep

Op 15 september is dus de officiële openingsdienst na de renovatie van de Brugkerk. Welke zangers willen een groep vormen die de gemeente-zang ondersteunen? We zingen liederen zoals ‘Blijf niet staren’ en ‘Onze Vader verborgen’. We repeteren een uur op donderdag 12 september. Graag aanmelden bij pastor Wilna Wierenga (wilna.wierenga@ pknkoudekerk.nl /06 1525 3909).

 

Door de week

In de zomer en nazomer zijn er ook nog enkele doordeweekse activiteiten:

· De woensdagavondzang trekt ook in deze zomer weer veel bezoekers uit de regio. En ook of juist in de zomer gaat Soep & Praatje gewoon door.

· Fiets je mee? Voor wie het de vorige keer heeft gemist of nat is geregend en het nog een keer wil beleven, gaan we op zaterdag 24 augustus nog een keer naar de Groene Kathedraal. Als het weer het toelaat (en eventueel andere bezoekers) vieren we daar een korte vesper. Als je wilt, neem iets kleins te eten of te drinken mee wat we samen kunnen nuttigen. We vertrekken om 13.30 uur op het parkeerterrein bij de Brugkerk. Meld je aan bij pastor Wilna.

· Op 11 september starten we weer met Samen Bijbellezen. Let op: 11 september is een woensdag. Op de dinsdag is er in deze en de volgende week al een andere activiteit. In het kader van ons nieuwe jaarthema ‘Als nieuw’ lezen we op 11 september woorden van profeet Jeremia over een ‘nieuw verbond’ (Jeremia 31:27-34). Voor info kunt u zich wenden tot dominee Willem.

· Pastor Wilna nodigt u uit om in het nieuwe seizoen mee te doen met de gespreksgroep ‘Vrome Vrouwen’. Verhalen over levens van vrome vrouwen als inspiratiebron. Vrome vrouwen kennen we allemaal, vrouwen van vroeger en nu, die kracht en inspiratie vonden en vinden in hun geloof in God. Die van daaruit het verschil maken in de wereld van hun tijd, in de levens van mensen die zij tegenkwamen. We kennen ze uit de Bijbel, zoals Ester, Ruth, Maria, Lydia. In de bijbel staan er honderdvierenveertig. Daarnaast zijn er andere vrome vrouwen van korter en langer geleden, of van vandaag. Kijk eens in uw boekenkast naar biografieën, dichtbundels, kunstboeken of romans. Of denk aan vrouwen die u in het leven bent tegenkomen of nog om u heen zijn. Komend seizoen willen we in vier bijeenkomsten met deze vrouwen bezig zijn, in gesprek komen over hun verhaal en welke inspiratie daaruit klinkt. Voor vrouwen, vriendinnen, moeders en dochters.

Maar ook mannen zijn van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. Opzet van de vier bijeenkomsten:

  1. Kennismaken met elkaar en het thema vroom. Een paar voorbeelden.
  2. Vrome vrouwen in de Bijbel.
  3. Vrome vrouwen in de geschiedenis.
  4. Vrome vrouwen van vandaag.

Als daar aanleiding en enthousiasme voor is, kunnen we in een zondagmorgendienst onze verhalen bij deze serie aan de gemeente doorgeven. Meld je aan bij pastor Wilna Wierenga en we gaan kijken wat de meest geschikte tijd van samenkomst is.

 

Voor wie op reis zijn of gaan en voor wie thuis blijven: dat het zonlicht van Gods liefde overal voor u mag schijnen!

pastor Wilna Wierenga en dominee Willem Biesheuvel

 

 

 

 

 

Geplaatst: 11 augustus 2024