Home » Blog » Nieuws » Brief van de maand – januari 2023

Brief van de maand – januari 2023

Geplaatst in: Nieuws

Kennen en gekend worden

 

Dieper dan ik mijzelf ooit ken… kent Google mij. Wonderlijk hoe Google al lijkt te weten dat ik op zoek ben naar een nieuwe winterjas, vakantie-uitje, opvoedtips of een recept. De adver­tenties, zoeksuggesties, en wat als eerste bovenkomt bij het opstarten van internet, dat is vaak iets waar ik toevallig net al aan dacht, wat ik no­dig heb of wat precies past bij waar ik mee bezig ben. En ongevraagd krijg ik artikelen in beeld met koppen zoals ‘hoe word ik een geduldige moeder?’ en ‘tien tips om meer structuur in je dag te krijgen’. Tja, dat zal dan wel wat zeg­gen…

Sommige mensen beweren dat er via je telefoon meegeluisterd wordt naar de gesprekken die je in je huis­kamer voert. En dat op basis daarvan je bepaalde advertenties onder ogen krijgt. Daar geloof ik niet in. Ik denk wel dat mijn gedrag en interesses blijkbaar nogal voorspelbaar zijn.

Natuurlijk heb ik even gegoogled hoe dit precies zit.

Ik vond het volgende: door honder­den klikjes, zelfs door hoelang je op een internetpagina blijft hangen of hoelang je naar een bepaalde af­beelding kijkt, ontstaat een steeds preciezer beeld van wie je bent en wat je interesseert. Daar wordt dan op ingespeeld. Zo wordt duidelijk waar je naar op zoek bent en waar je in de toekomst waarschijnlijk naar op zoek gaat.

Er kan op die manier een diepgaand en breed beeld ontstaan van jou als persoon. Het is dus niet alleen een oppervlakkig kennen. Want dingen die bijna niemand van je weet, heb je misschien al lang gegoogled. Door je online gedrag blijkt wat er speelt in je leven. Toch blijft het wel een onpersoonlijk en eenzijdig kennen, want wie zit daar aan de andere kant?

Dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij. Het is een zin uit de berijmde versie van Psalm 139. Daar is wel duidelijk wie er aan de andere kant zit, namelijk God zelf.

Psalm 139 is één van de populairste psalmen. Want ik denk dat iedereen er wel naar verlangt om echt gekend te worden. De psalm komt heel dichtbij en maakt God persoonlijk betrokken op je leven. Het gaat er­over dat God je Schepper is, je kent en van je houdt. Dat kan enorm troostend en bemoedigend zijn.

God die me kent. De relatie tussen God en mens hoeft niet eenzijdig te blijven. Want andersom kunnen wij ook God leren kennen. We hebben misschien snel de neiging terughou­dend te zijn wanneer we spreken over God. God is toch veel groter dan wat wij kunnen bevatten? En we kijken nu toch nog maar in een wa­zige spiegel? Wat kunnen wij dan over God zeggen?

In het eerste hoofdstuk van het Jo­hannesevangelie staat dat niemand ooit God gezien heeft, maar dat de Zoon Hem geopenbaard heeft. En la­ter zegt Jezus zelf: wie mij heeft ge­zien, heeft de Vader gezien. Met an­dere woorden: door Jezus leren we God kennen.

Jezus laat zich kennen door zijn leven op aarde. We lezen in de bijbel over zijn woorden en daden die iets zeg­gen over zijn liefde, genade, zoeken naar gerechtigheid, verdriet, nede­righeid, verontwaardiging en ga zo maar verder. Door daarmee bezig te zijn en zijn woorden te overdenken, leer je Hem steeds beter kennen en zal het je dichter brengen bij God…

We staan nu aan het begin van 2023.
Een moment om vooruit te blikken. We weten niet wat het nieuwe jaar ons zal brengen. Er is veel aan de hand in de wereld, en misschien ook wel in je eigen leven. Hoe zal het al­lemaal gaan, wat staat ons te wach­ten? De toekomst is de grote onbe­kende. Maar Psalm 139 mag een soort basis onder je leven zijn. Hoe het ook loopt, God kent je en gaat met je mee! En daarnaast: misschien leren wij God dit jaar ook wel beter kennen!

‘O God, houd mij geheel omgeven,

en leid mij op de weg ten leven.’

 

Een hoopvol nieuwjaar gewenst.

Laurien Hoogerwerf

 

 

Geplaatst: 7 januari 2023