Home » Blog » Nieuws » Brief van de maand mei 2025

Brief van de maand mei 2025

Geplaatst in: Nieuws

 

Levensmoed

Niet zo lang geleden waren Gerie en ik een paar dagen in Berlijn. Een stad van uitersten. Je loopt langs winkels waar horloges van twintigduizend euro in de etalage liggen. En in die­zelfde straat proberen mensen iets eetbaars uit een vuilnisbak te halen.

Zulke tegenstellingen kom je ook te­gen wanneer je oog in oog staat met de geschiedenis van Duitsland. En die kom je in Berlijn op allerlei ma­nieren tegen. Zo waren we op be­zoek in Sachsenhausen, één van de eerste concentratiekampen die door de nazi’s werden opgericht. We za­gen de foto’s van en lazen de ver­ha­len over de talloze mensen die daar zijn omgebracht. We lazen ook hoe de bevolking van het stadje Ora­n­ien­burg, waar het concentratie­kamp te vinden was, zich opstelde. De men­sen in Oranienburg hebben maar al te goed geweten wat daar ge­beurde. Nieuwe gevangenen wer­den in ko­lonnes van het station naar het con­centratiekamp gedreven. De bewo­ners van het stadje stonden dan langs de kant van de weg en be­ko­gelden de gevangenen met mod­der, stenen en scheldwoorden.

Hoe komt een mens zover, vraag je je af. Ze hadden zich toch ook in hun huizen kunnen verstoppen? Maar mis­schien is dat een naïeve veron­derstelling. Misschien onderschat ik dan de terreur van de angst die in Duitsland heerste in die tijd. En angst is een slechte raadgever. Door angst gedreven gaan mensen soms hele vreemde dingen doen.

Een andere dag bezochten we de Nieuwe Synagoge in Berlijn. Daar is alleen het voorste gedeelte en de koe­pel van bewaard gebleven. Mooi hersteld na, zoals ik dacht, de ver­woesting van de synagoge in de Kris­tallnacht in 1938. In die nacht heb­ben de nazi’s immers honderden sy­na­gogen in heel Duitsland in brand gestoken en verwoest. Maar dat bleek met de Nieuwe Synagoge niet ge­beurd te zijn. De nazi’s hebben het wel geprobeerd. Maar de politie­com­mis­saris in de wijk waar de sy­nagoge staat, had er lucht van ge­kre­gen. Zijn naam mag hier wel ge­noemd worden: Wilhelm Krütz­feld. Hij gaf bevel de beginnende brand te blussen en het brandbare materiaal uit de synagoge weg te ha­len. Dat de synagoge in 1943 alsnog onherstel­baar beschadigd werd bij een bom­bar­dement door de geallieerden doet daar niets aan af.

Waar haalt een mens dat lef van­daan, vraag je je af. Hij had zich toch ook doof en blind kunnen houden voor wat daar gebeurde, en de straat­vechters van Adolf Hitler hun gang laten gaan? Misschien was zijn levensmoed groter dan zijn angst. Ge­ïn­spireerd door levensmoed zijn mensen vaak in staat tot grootse dingen.

Soms krijg ik wel eens de vraag wat mensen in de kerk te zoeken heb­ben. Het antwoord op die vraag kan verschillend zijn. Soms zoeken men­sen troost. Of ze zoeken gezelschap. Ze kunnen op zoek zijn naar zichzelf of naar een ander. Ze zoeken muziek of stilte. Voor mij is een belangrijk ant­woord op die vraag dat mensen in de kerk op zoek zijn naar levens-
moed. De verhalen in de Bijbel, het verhaal over het leven van Jezus – het zijn niet zomaar verhaaltjes. Het is de bron waaruit een mens kan putten om levensmoed te vinden voor elke nieuwe dag. En zich niet, op een dag, door angst te laten overvallen. Die kracht zoeken we in de kerk, steeds weer. En ik geloof dat we mogen vertrouwen dat die kracht ons dan ook geschonken zal worden.

 

Carel van der Meij

 

 

 

Geplaatst: 2 mei 2025