Home » Blog » Nieuws » Brief van de maand – december 2023

Brief van de maand – december 2023

Geplaatst in: Nieuws

undefined

In het vierhonderdtachtigste jaar na de uittocht van de Israëlieten uit Egypte, in het vierde jaar van zijn regering over Israël, in de maand ziw, de tweede maand, begon koning Salomo met de bouw van de tempel.

In het jaar 2023, in het eerste jaar van de ambtstermijn van Jan Dirk, het vijfde jaar van Jacques, het derde jaar van Cees en Leen en het 7de van Frank en Johan begon het CvK in opdracht van de kerkenraad van Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk met de aanpassing van de Brugkerk.

De tempel die Salomo voor de HEER bouwde was zestig el lang, twintig el breed en dertig el hoog. De voorhal voor de grote zaal was twintig el breed – hij besloeg dus de hele breedte van het gebouw – en tien el diep. Salomo voorzag de tempel van vensters met kozijnen en traliewerk.

De kerngroep begeleidde, in opdracht van de kerkenraad, de aanpassing en alle randzaken daaromheen. De kerkzaal was 21 meter lang en 13 meter breed. De aannemer voorzag de kerk van een nieuwe geïsoleerde vloer met vloerverwarming en maakte een prachtig podium voor de kansel.

Bij de bouw van de tempel werden alleen stenen gebruikt die al in de groeve waren afgewerkt; in de tempel was tijdens de bouw geen enkel geluid van hamers, houwelen of andere ijzeren gereedschappen te horen.

Bij de aanpassing van de kerk werden honderden kubieke meters schuimbeton opgespoten. Oude zerken zijn hergebruikt om voorin de kerk een podium te creëren waarop de voorganger de eredienst kan leiden, muzikanten hun instrumenten zullen bespelen en zangers en zangeressen de gemeente kunnen toezingen. In de Brugkerk was veel herrie, het spuiten van het schuimbeton ging niet geruisloos en de radio, met voornamelijk Noord-Afrikaanse muziek, stond snoeihard aan.

Zomaar een oud verhaal uit de Bijbel en een nieuw verhaal over het bouwen en verbouwen van een tempel en een dorpskerk. Salomo bouwde de tempel ongeveer 1.000 jaar voor Christus, wij zijn ongeveer 30 eeuwen verder en verbouwen de kerk. Is dat lef hebben of vertrouwen? Wij, de kerkenraad en de kerngroep, zijn overtuigd dat we er goed aan doen om de Brugkerk te moderniseren zodat deze nog vele jaren te gebruiken is. Veel mensen zijn blij met deze vernieuwing, maar er zijn ook mensen die hun bedenkingen hebben. Begrijpelijk gezien de kerkgang die terugloopt en we zullen ons stinkende best moeten doen om gemeente-leden weer (meer) betrokken te laten raken bij hun kerk. Ik zeg nadrukkelijk hun kerk want het is ook uw en jouw kerk! Nu moeten we al beginnen om met elkaar daarvoor nieuwe plannen te gaan maken want met alleen een nieuwe kerkzaal zal het niet voldoende zijn om mensen terug de kerk in te krijgen.

In al die eeuwen na het bouwen van de tempel van koning Salomo zullen er vast wel periodes geweest zijn dat het bezoek, net als nu, wat minder was, maar de kerk bestaat nog steeds en zal zeker blijven bestaan. Daar moeten we wel met elkaar onze best voor blijven doen, niet alleen de kerkenraad en de vele vrijwilligers die we al hebben. Nee, juist u die passief lid is van onze gemeente en denkt: “Het zal er wel van komen” hebben we nodig, want alleen met uw vrijwillige bijdrage komen we er samen niet uit, we willen u weer zien! En jij, jonge tiener, twintiger en ook de dertigers en veertigers, jullie zijn nog belangrijker voor ons. Want jullie moeten het stokje van ons overnemen. Al die grijze koppetjes in de kerkenraad hebben niet het eeuwige leven en zitten soms al jaren in de kerkenraad. Jullie hebben vast frisse ideeën die onze gemeente weer kunnen laten bloeien. Volgend jaar in mei gaat de Brugkerk hopelijk weer open, zoals het er nu uitziet zal dat wel gaan lukken. Wat zal het fijn zijn als we jullie allemaal weer, of misschien voor de eerste keer zien en met elkaar de eredienst kunnen vieren.

Wat we nu doen zie ik als een beetje lef, maar met heel veel vertrouwen!

Met vriendelijke groeten en vooral een tot ziens,

Johan Vergunst

 

 

 

Geplaatst: 2 december 2023