Home » Blog » Nieuws » Muurschildering Onder Dak

Muurschildering Onder Dak

Geplaatst in: Nieuws

In het nieuwe Onder Dak heeft Vera Veldman een bijzondere muurschildering gemaakt. Van diverse gemeenteleden heeft zij de vraag gekregen wat de betekenis is van de muurschildering. In dit bericht legt zij uit wat het kunstwerk betekent.

————–

Beste lezer,

Tijdens de opening van het nieuwe Onder Dak is mij meerdere malen gevraagd: Wat betekent de muur­schildering precies?

Wat een zeer erkentelijk publiek om de muurschildering te willen door­gronden! Een groter compliment kan een kunstenaar naar mijn idee niet krijgen, dankbaar wil ik u daarom via dit stuk in de maandbrief deelgenoot maken van ‘de betekenis…’

Hoe ontstaat het ontwerp?
Na het thema bedacht te hebben (het thema is Verbinden, zie kopje “De Betekenis”), sla ik uit de gekste dingen en uit hele gewone dingen plaatjes op in mijn hoofd. Dit waren o.a. een rood­borstje, een vliegende eend, de zwart wit vormen. Alle losstaande plaatjes moeten wel een geheel vor­men, dus ik was er nog niet…

Er zitten echter nog 2 dieren in ver­werkt, maar deze zijn niet meer te herkennen omdat ik alleen het lijn­werk als inspiratie heb gebruikt. Er werd tijdens het ontstaan van de muurschildering en de opening van Onder Dak veel gediscussieerd over de twee vormen naast het rood­borstje. Stokstaartjes, wormen en pinguïns werden genoemd. U mag hier van mij alles in zien, maar helaas dit zijn gewoon 2 vormen die ik heb bedacht, gezellig naast het rood­borstje.

De 2 dieren die ik bedoel woekeren nogal prominent door de muur­schildering heen en zijn geïnspireerd door een documentaire die ik keek met mijn oudste zoontje over diepzeewezens. Het zijn….staat­kwallen. Staatkwallen hebben de eigenschap dat ze hun tentakels verbinden om hun prooi te vangen. Nu is een prooi vangen niet de es­sentie, maar de verstrengeling van tentakels was wel precies het beeld wat ik zocht als extra dimensielaag over alle losse plaatjes heen en zo kon ik beginnen met schetsen. Vaak neem ik de ronde vorm als basis en de kleuren en de lijnen Verbinden in dit geval alle losse plaatjes die ik in de tussentijd verzameld had.

De betekenis
De betekenis is eigenlijk simpeler dan het beeld laat zien.

Als een direct vervolg op mijn vorige ontwerpen, die ik gemaakt heb voor de Kerkproeverij (delen, bidden & stil zijn, doorvertellen, de wereld in), is het thema Verbinden ontstaan.
Het diverse publiek wat samenkomt bij Onder Dak verbindt elkaar, let op elkaar, lacht met elkaar, speelt met elkaar, danst met elkaar enz.
Dit heb ik doorgevoerd in de kleuren die overlopen en de lijnen die in elkaar overgaan, de muurschildering wordt deelgenoot van de ruimte.

Ik hoop dat dit antwoord verhel­derend werkt, maar bovenal hoop ik dat de muurschildering dit doet. Ik zal in het nieuwe Onder Dak nog zeker een paar keer te vinden zijn, om de laatste details uit te werken. Haha, ja u hoort het goed, hij was nog niet helemaal af. Dus kom gerust nog een keer kijken, en als er vragen zijn beantwoord ik ze graag.

Lieve groetjes, Vera Veldman

 

Geplaatst: 20 november 2017