Sommige mensen die deze kop lezen zullen denken “Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen?” of “Weer een app!? Is dat echt nodig?”. Tenminste, dat dacht ik toen ik het voor het eerst hoorde. Ik probeer het uit te leggen. Velen van u lezen of plaatsen waarschijnlijk berichten of foto’s op Whatsapp. Fijn om mee te leven met familie of vrienden. Zo zijn er veel kerkelijke groepen actief op Whatsapp. Eveneens binnen onze gemeente.
Ook voor kerkelijke gemeenten zijn er kerkapps beschikbaar. In opdracht van de kerkenraad heeft een werkgroep gekeken naar de diverse communicatiemiddelen en de kerkapp. In deze werkgroep participeren Nelske , Marieke, Marianne, Johan, Bas en ondergetekende. Zij hebben uitgezocht wat de mogelijkheden zijn en hoe het bij andere kerkelijke gemeenten ervaren wordt. De conclusie was dat een kerkapp een meerwaarde zal hebben voor onze gemeente.
Wat zijn de mogelijkheden?
- Een kerkapp maakt het mogelijk om alle kerkelijke appgroepen te combineren in één app.
- Het biedt een digitale (collecte)-functie “Geven”.
- De kerkdiensten en activiteiten kunnen worden opgenomen in een agenda.
- Je kunt dagelijks een korte bezinning krijgen.
- Groepen binnen de kerk kunnen via deze app onderling communiceren.
- Het is mogelijk een ledenlijst op te zetten.
- Een belangrijke functie is informatie (lief en leed) met elkaar te delen over onze leden in een beschermde omgeving.
Niet iedereen kan zomaar toegang krijgen tot deze kerkapp. Dat maakt deze app nog waardevoller. Nu zijn er diverse leveranciers van kerkapps. De werkgroep heeft onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden van de beschikbare apps. Daarnaast is ook navraag gedaan bij een andere kerkelijke gemeente. Het advies is naar de kerkenraad gestuurd en op basis daarvan is door de kerkenraad gekozen voor leverancier Donkey Mobile.
Besloten is nu over te gaan tot een geleidelijke introductie. Met de ervaringen van die eerste deelnemers zal de kerkapp daarna verder opengezet worden voor alle leden van onze gemeente. Wij verwachten dat iedereen na de introductie ook de meerwaarde zal ondervinden van deze kerkapp. Ons hoofddoel is onderlinge communicatie zoals zojuist uitgelegd: samen kerk zijn. Maar de nevendoelen maken deze app heel waardevol.
Denk niet, deze kerkapp is alleen voor de jongeren. In de praktijk zijn er al meer dan 400 kerken bij deze app aangesloten en blijkt dat deze kerkapp veel door ouderen wordt gebruikt. Meer nog dan door jongeren!
We houden u via beamer en maandbrief op de hoogte van de voortgang van dit project.
Namens de werkgroep Kerkapp,
Rien van Zanten
Geplaatst: 10 december 2024