TRANSFORMATIE VAN DE BRUGKERK
De verbouwing krijgt steeds meer vorm. Met name de werkzaamheden rond het orgel springen in het oog. De gebogen balustrade voor het orgel langs, en daarbij van muur tot muur, is een niet te missen aanpassing. We hebben het kunnen zien op de (3D) tekeningen van de architect, maar in het echt is het niet minder
indrukwekkend. De aanpassingen aan het orgel zelf, zoals het ophogen van de kroonlijsten en het aanbrengen van de extra stijlen in het orgelfront om het vroegere verticale karakter terug te brengen, zijn nog niet uitgevoerd. Hierbij komen meerdere disciplines samen en dat vraagt de nodige afstemmingen.
Het timmerwerk in de kerk is heel wat anders dan wat we in de woningbouw zien. De genoemde gebogen balustrade en het timmerwerk rond de stalen kozijnen met de gekromde bovendorpel vragen het nodige vakmanschap van de uitvoerenden. Het is haast jammer dat veel verdwijnt achter panelen en schilderwerk.
De timmermannen zijn niet de enige specialisten op het gebied van monumenten die in de kerk aan het werk zijn. De zerken, welke door vrijwilligers uit het schip zijn verwijderd, zijn teruggeplaatst op het vergrote podium. De ‘zerkenleggers’ zijn een man van 68 jaar met zijn zoon. Je ziet aan alles dat ze het met veel zorg en liefde uitvoeren. De kennis van de mannen over natuursteen en de bewerkingen en behandelingen daarvan is bijzonder en daar vertellen ze graag over.
De kolombanken, welke om de voorste kolommen waren gebouwd, gaan naar de achterste kolommen. Bij de grote restauratie in de jaren ’30 van de vorige eeuw is het metselwerk achter de kolombanken niet opgeknapt en dat gebeurt nu alsnog. Ook voor deze klus zijn specialisten aangetrokken. De kolommen zijn mooi rond en dat lukt niet met haakse stenen. Indertijd zijn de stenen die in het zicht kwamen met beitels afgerond en dat uiterlijk wordt nu ook toegepast op het op te knappen metselwerk. In de toren wordt een tochtportaal gecreëerd, waarbij het binnenste kozijn in staal met glas wordt uitgevoerd. Voorheen was dat een fors houten kozijn met houten deuren en nu het kozijn veel slanker wordt, moet ook hier het metselwerk hersteld worden.
Naast de vorderingen met alles wat vast zit, wordt er ook hard gewerkt aan de losse objecten. Zo is er na vele zitproeven en architectonische overwegingen een voorkeurskeuze voor een stoel uitgekomen. Hier zijn de aspecten comfort, stapelbaarheid, kosten en beeldkwaliteit samengekomen. Er is geen stoel die voor iedereen perfect zit, maar de inrichtingscommissie en de architect zijn van mening dat we met deze stoel een goede keuze hebben gemaakt. Centraal op het podium komt een liturgische tafel en in dezelfde stijl meubels voor de paaskaars en het doopvont. Aan de wand tegen de consistorie komt het gedenkmeubel. Dit worden kunstwerken op zich en de meubelmaker, Henk Verbree (van de Kerklaan vroeger), meubilair op het podium in de Ontmoetingskerk gemaakt.
De meewerkend uitvoerder, de man die namens de aannemer alles op de bouw coördineert, is een echte vakman. Hij is trots op zijn werk en dat is helemaal terecht. Het voornemen is om hem te interviewen en dat op te nemen in de volgende maandbrief.
Vragen kunt u stellen via het bekende e-mailadres, of gewoon aan iemand van het kernteam.
Met vriendelijke groet
namens het kernteam,
Jan Dirk Reijneveld
Geplaatst: 23 maart 2024