Transformatie Brugkerk
Na al het slopen en graven van de afgelopen maanden kunnen we melden dat we eindelijk gestart zijn met het opbouwen. Vanaf nu gaat het alleen maar mooier worden en daar zijn we wel aan toe. De eerste laag schuimbeton is aangebracht en dat betekent dat we weer met mooie schoenen aan de kerk in kunnen, maar dan wel met stalen neuzen voor de veiligheid. Schuimbeton is overigens wonderlijk spul, als je er plastic omheen doet, kun je er mee gaan varen. Liefhebbers voor een paar kuub schuimbeton kunnen zich melden bij het kernteam.
Naast het bouwen, wordt er ook van alles voorbereid en in deze Maandbrief lichten we de plannen toe op het gebied van ‘beeld en geluid’.
Zoals u de laatste tijd gemerkt zult hebben, gaat het met ‘beeld en geluid’ niet altijd vanzelf. Het ene moment is er een mengpaneel stuk en hapert het geluid of gaat het rondzingen en op een ander moment is er geen beeld op het grote scherm. Vervelend voor de mensen in de kerk en de mensen die de dienst thuis volgen, maar minstens zo vervelend voor de mensen die hun best doen om alles te regelen en aan te sturen. Best wel frustrerend als de middelen het af laten weten, je bent dan machteloos en iedereen in de kerk kijkt dan naar achteren om te zien wie er achter de knoppen zit.
Een garantie voor het vlekkeloos werken van dergelijke technieken bestaat niet, maar we doen er alles aan om dat straks in de Brugkerk te benaderen en tevens het gebruiksgemak te vergroten. Allereerst is de firma Schaapsound ingehuurd om adviezen te geven en een plan op te stellen. Vervolgens is er contact geweest met leden van het beamerteam etc. om wensen op dit gebied aan te geven. Dit alles heeft, samen met de visie van de architect, geleid tot het huidige plan.
In het huidige plan, en dat wijzigt niet meer, worden de beide kolombanken twee kolommen naar achteren verplaatst. De bediening van het ‘beeld en geluid’ zal dan plaatsvinden vanuit de kolombank aan de kant van de polder. Overwogen is nog om een soort geluidsdichte studio te maken op de nieuwe zolder naast het orgel, maar vanuit gebruik had dat niet de voorkeur. Om voldoende ruimte te hebben voor de apparatuur en de bediening, zal de kolombank in iets ruimere vorm terugkomen. Er is dan ruimte voor drie personen, namelijk: voor de presentaties, voor ‘beeld en geluid’ en voor de koster. Alles wordt centraal aangestuurd en dat is ook praktisch bij gelegenheden waarbij één persoon alles zal moeten bedienen.
Het gebruiksgemak, en daarmee ook de kwaliteit voor de kijkers en de luisteraars, wordt verhoogd door het toepassen van moderne apparatuur. Er komen drie beeldschermen zodat alles overzichtelijk aangestuurd kan worden. De beelden van de drie camera’s in het gebouw worden op het scherm getoond en via een touchscreen aangestuurd. Je kunt dan gemakkelijk draaien en zoomen en op het scherm zien wat er in beeld gaat komen zodra je de bewuste camera selecteert. Ook de verlichting wordt centraal aangestuurd. Er komen armaturen voor de verlichting ‘op de werkvloer’, voor de verlichting op het podium, voor het aanlichten van de kap en de mooie details in de kerk. Deze verlichtingen zijn ook te dimmen en om niet te verzanden in eindeloze instellingsmogelijkheden, worden vaste instellingen geprogrammeerd. De koster, of een andere gebruiker, kan dan altijd terugvallen op een basisinstelling.
U zult begrijpen dat dit alles nogal wat inleving en oefening gaat vragen van iedereen die er mee te maken gaat krijgen. Alle ‘belanghebbenden’ zijn in oktober uitgenodigd voor een toelichting op de plannen en de laatste stand van zaken en hebben de gelegenheid gehad om vragen te stellen. Op deze bijeenkomst waren maar liefst 16 vrijwilligers aanwezig!
Vragen kunt u stellen via het bekende e-mailadres, of gewoon aan iemand van het kernteam.
Met vriendelijke groet
namens het kernteam,
Jan Dirk Reijneveld
Hieronder een aantal foto’s van de afgelopen tijd:
Geplaatst: 12 november 2023